Pinot Grigio to jedna z odmian winogron, z których produkuje się białe wino. Jest ona bardzo popularna zwłaszcza we Francji, Niemczech, Włoszech, a nawet w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu możesz znaleźć butelki Pinot Grigio również w dobrych sklepach z winami w Polsce. Do jakich dań podawać ten trunek? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym dzisiejszym poradniku.
Pinot Grigio – co to za wino?
Jak już wiesz, Pinot Grigio to białe wino robione ze szczepu winogron o tej samej nazwie. Kolor skórki owoców tego krzaka jest szaro-różowy. Dlatego też, przy odpowiedniej maceracji, z odmiany tej można uzyskać również wino różowe. Jednak na rynku winiarskim zdecydowanie przeważa biały rodzaj tego pysznego trunku. Szczep Pinot Grigio uprawiany jest między innymi we Francji, Niemczech, Włoszech, Austrii czy na Węgrzech. Ciekawym faktem jest, że wino to smakuje inaczej w zależności od miejsca, w którym jest produkowane. Każda ziemia daje trochę inny plon winogron, stąd też różnice w smaku. Trunek ten stał się prawdziwą gratką dla koneserów na całym świecie. Za najlepsze jakościowo uważa się jednak wino produkowane w Alzacji.
Smak Pinot Grigio
Czas odpowiedzieć na najważniejsze pytanie – jak smakuje Pinot Grigio? Ta odmiana wina jest orzeźwiająca, delikatna i po prostu idealna na letni, gorący wieczór! Trunek ma dobrze wyczuwalne nuty kwiatowe oraz aromaty jabłek i cytrusów. Pinot Grigio charakteryzują również delikatne nuty korzenne, miodowe i migdałowe. Jak sam widzisz, to białe wino zaskoczy Cię prawdziwą feerią smaków i aromatów!
Do jakich dań podawać Pinot Grigio?
Skoro wiesz już, czego możesz spodziewać się po smaku białego wina ze szczepu Pinot Grigio, pozostało nam tylko podpowiedzieć Ci, do jakich dań najlepiej je zaserwować. Trunek doskonale pasuje zwłaszcza do lekkich potraw i przekąsek. Lampkę tego wina możesz podać spokojnie w towarzystwie sałatki, twardych serów czy dań kuchni śródziemnomorskiej. Pinot Grigio będzie smakować wybornie z rybami, owocami morza czy makaronem w sosie szpinakowym z cytrusowymi nutami. Zaskoczyć może Cię fakt, że ten rodzaj białego wina idealnie komponuje się także z daniami kuchni tajskiej, japońskiej oraz chińskiej. Pinot Grigo z powodzeniem może pełnić również rolę aperitifu – napoju alkoholowego podawanego na samym początku posiłku, jeszcze przed samym jedzeniem, dla pobudzenia apetytu. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby podać to wino na przykład podczas letniego przyjęcia w ogrodzie. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni!