Granat, to orientalny owoc, który coraz śmielej wykorzystujemy w kuchni. Problemem bywa tylko kwestia jak obierać granata. Spożywane są bowiem tylko jego pestki, a wydobycie ich bez poplamienia siebie i całej kuchni, jest dość trudne. Ale nie z naszymi sposobami!
Jak obrać granat? Włóż go do wody
Granat, to wspaniały składnik, który wzbogaca smak dań oraz nadaje im bardziej nowoczesnego wyrazu. Sprawdza się świetnie dodawany do sałatek (znakomicie komponuje się z m.in. serem pleśniowym), koktajli oraz deserów. Należy jednak naprawdę ostrożnie obchodzić się z tym niezwykłym owocem – jest silnie plamiący, a powstałe przez jego sok zabrudzenia, często bywają niemożliwe do usunięcia. Informacja o tym, jak obierać granata, żeby uniknąć przykrych wpadek, będzie w takim razie bardzo przydatna. Oto pierwszy sposób:
- W pierwszym kroku odetnij górną i dolną część owocu – same czubki.
- Delikatnie rozetnij owoc na poł.
- Każdą połówkę włóż do miski z wodą.
- Mocząc owoc w misce, wybieraj z niego pyszne pestki przez dość mocne stukanie w jego skorupę.
- Możesz także wybierać pestki palcami, pilnuj tylko żeby odbywało się to pod wodą.
Metoda ta jest niezwykle prosta, a fakt że wydobywanie pestek odbywa się w misce z wodą, stanowi najlepszą ochronę przed zabrudzeniami. Wydrążone pestki wybierz z wody, a białe błonki wyrzuć.
Obieranie granata bez brudzenia – sposób drugi
Kolejny sposób jest równie skuteczny, ale wymaga przy tym nieco wprawy, a także znajomości budowy owocu. Jeśli zastanawiasz się jak obrać granata bez zabrudzeń, a przy tym lubisz wyzwania, będzie to idealna metoda! Podobnie, jak poprzednim sposobie, należy odciąć czubki – spróbuj przy tym nieco zagłębić się w środek i uzyskać efekt stożka. Każdy owoc posiada wybrzuszenia – to właśnie te miejsca, gdzie białe błonki oddzielają nasiona. Należy dokładnie obejrzeć owoc, żeby znaleźć te „żebra”, a następnie naciąć wzdłuż nich owoc. Kiedy już to zrobisz, chwyć granat w dłonie i jednym, mocnym ruchem, rozerwij go. Większość nasionek powinna wypłynąć sama, pozostałe z łatwością wydłubiesz palcami. Uwaga – najlepiej jest wykonywać te czynności, trzymając granat w głębokiej misce. Ewentualnie odpryski soku, nie znajdą się wówczas na Twoim ubraniu. Jest to z pewnością metoda „dla zaawansowanych”, dlatego jeśli jest to Twój pierwszy raz z granatem, lepiej będzie skorzystać z tej pierwszej.
Pestki granatu i ich niezwykłe właściwości
Bez względu na wybraną metodę obierania granatu, najważniejsze jest oczywiście wybranie owocu dorodnego i dojrzałego. Masz wtedy pewność, że pestki będą słodkie i intensywne w smaku – tylko takie nadają się do spożycia. Zanim przystąpisz do wydobycia pestek, oczywiście musisz dokładnie umyć granat oraz osuszyć go. Nie obawiaj się przy tym, że sobie nie poradzisz. Z czasem nabierzesz wprawy, a całe bogactwo właściwości, które posiada ten owoc, z pewnością jest warta zachodu. Dlaczego więc należy włączyć granat na stałe do diety?
– obniża poziom cholesterolu
– reguluje poziom glukozy (sprzymierzeniec w walce o szczupłą sylwetkę)
– zawiera całe bogactwo witamin i składników mineralnych
– zapobiega chorobom serca i układu krwionośnego
– wspiera układ trawienny
– wzmacnia odporność.
Jedz więc granat na zdrowie i korzystaj z jego niezwykłych właściwości. A z naszymi sposobami obierania tego owocu, z pewnością szybko dojdziesz do wprawy. Smacznego!