Smak wyrobów cukierniczych jest bardzo ważny. Nie wolno jednak pominąć ich wizualnych walorów. Atrakcyjny tort przyciąga uwagę natychmiast i mimowolnie jego estetyka pobudza nasze kubki smakowe. Jednak nawet najpiękniej przystrojony tort straci na znaczeniu, jeśli nie zaprezentujemy go na odpowiedniej podkładce. Pełni ona o wiele więcej funkcji, ale nadal jest to dość lekceważony aspekt. Dlaczego podkłady pod torty są niezbędne i nie powinno się ich pomijać? Czytaj dalej i dowiedz się, jak wybrać odpowiednie.
Po co stosuje się podkład pod tort?
Przygotowanie tortu i jego odpowiednia dekoracja to jedno. Niezwykle istotna jest również jego prezentacja. Dlatego właśnie stosuje się właściwie dobrany podkład. Bez tego elementu nawet najbardziej urodziwy wypiek sprawia wrażenie niewykończonego i zdecydowanie brak mu elegancji. Jednak poza aspektem wizualnym, ważne jest też bezpieczeństwo tego cukierniczego wyrobu. Podkłady w znacznym stopniu mogą ułatwić transport tortu. Niezależnie od tego, czy jest on zapakowany w solidne opakowanie cukiernicze i przewożony, czy musi zostać jedynie przeniesiony w obrębie jednego pokoju, podkład jest obowiązkowym akcesorium.
Rodzaje podkładów pod torty
Istnieje wiele rodzajów podkładek pod tort – stosuje się wiele typów tworzyw, by pomóc cukiernikom dobrać najlepszy wariant pod względem użyteczności i estetyki. Zazwyczaj stosuje się litą, laminowaną polietylenem tekturę, o gramaturze przynajmniej 1050 gsm. Innym rodzajem są podkłady o wielowarstwowej konstrukcji, które są w stanie udźwignąć nawet najcięższe torty – umożliwiając tym samym przechowywanie słodkości w lodówce. Trzeba jednak zaznaczyć, że są to podkłady jednorazowe, które po zakończonej konsumpcji ciasta należy wyrzucić. Jeśli zależy Ci jednak na tym, by podkład pod tort można było użyć więcej razy, zwróć uwagę na innowacyjne materiały, takie jak drewniana sklejka lub pleksi. Wykonane z nich podkładki możesz znaleźć np. w e-sklepie Miniowe Formy 3D. To świetne rozwiązanie, jeśli zależy Ci na solidności i ciekawym designie. W sklepie czeka na Ciebie szeroka gama odcieni do wyboru, które z powodzeniem dopasujesz do swojego wypieku.
Jak wybrać odpowiedni podkład?
Każdy cukiernik wie, że podkład pod tort należy wybrać na podstawie jego wagi i wymiarów, szczególnie średnicy. Do lekkich tortów, tudzież by oddzielić piętra dużych wypieków, z powodzeniem nada się cienki, tekturowy podkład. Większe i ciężkie torty wymagają jednak solidnego zabezpieczenia. W tym wypadku podkłady wykonane ze stabilnej pleksi lub drewnianej sklejki sprawdzą się wyśmienicie. Pamiętaj, by właściwie dobrać średnicę podkładu – powinien on nieco wystawać poza podstawę tortu. To ważne nie tylko ze względu na bezpieczeństwo wypieku, ale także na walory estetyczne. Niezaprzeczalnie istotna pozostaje kwestia dobrania odpowiedniego koloru. Powinien on pasować do barwy tortu, by całość wypadła harmonijnie i zachęcająco.
Profesjonalne podkłady pod tort – dlaczego to takie istotne?
Często zapomina się, że cukiernictwo to sztuka, w której każdy detal ma znaczenie. Prezentacja i bezpieczeństwo tortu są niezwykle ważne, a zaniedbanie na tym polu może zrujnować nie tylko ogólne wrażenie, ale także całą uroczystość. Warto więc zadbać, by podkład pod tort był profesjonalny i nie zawiódł podczas jego transportu. Efekt, jaki chcemy zbudować, prezentując okazały tort ozdobiony niczym arcydzieło, musi mieć solidną podstawę. Dlatego też niezbędne jest dobranie odpowiedniego podkładu pod tort, który podkreśli jego charakter i zapewni mu stabilność.