Uczucie pieczenia w przełyku, to dość popularna dolegliwość. A jeśli często Ci dokucza, musisz koniecznie sprawdzić nasze domowe sposoby na zgagę. Z nimi, poradzisz sobie z nią bez wychodzenia z domu. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne oraz jak zapobiegać powstawaniu zgagi.
Zgaga – objawy i przyczyny powstawania
Zanim dowiesz się, jakie są domowe sposoby na zgagę, należy wyjaśnić czym jest ta dolegliwość oraz dlaczego dotyka niektóre osoby. Zgaga najczęściej pojawia się około godziny po posiłku i polega na cofnięciu się soków żołądkowych do przełyku ( tzw. refluks żołądkowo-przełykowy). Towarzyszy jej charakterystyczne uczucie pieczenia w przełyku lub za mostkiem, a mogą się pojawić również m.in. bóle brzucha, problemy z przełykaniem oraz gorzki posmak w ustach. Jakie są przyczyny powstawania zgagi? Mięsień, który oddziela żołądek od przełyku – zwieracz przełyku – normalnie powinien skurczyć się po przejściu treści pokarmowej przez przełyk. U niektórych osób oraz podczas konkretnych sytuacji, mechanizm ten może nie działać prawidłowo. Zwieracz rozluźnia się wówczas, przez co soki trawienne cofają się do samego przełyku (stąd uczucie pieczenia). Zgaga może być powodowana chorobą refluksową żołądka, która często dotyka osoby w średnim wieku. Poza tym do jej rozwoju przyczyniają się:
– palenie papierosów
– przyjmowanie leków takich jak np. środki antykoncepcyjne czy uspokajające
– spożywanie alkoholu
– jedzenie niektórych pokarmów, np. cytrusy, czekolada, cebula, kawa, dania smażone i tłuste
– zbyt szybkie jedzenie, niedokładne przeżuwanie pokarmu.
Domowe sposoby na zgagę – profilaktyka
Oczywiście można posiadać skłonności do zgagi. Jeśli więc uczucie pieczenia w przełyku po posiłku pojawia się u Ciebie często, najlepiej będzie nieco zmodyfikować swoją dietę. Podstawą będzie racjonalne żywienie, czyli spożywanie 5 zbilansowanych posiłków dziennie. Należy przy tym pamiętać, że nie jest wskazana zbyt duża objętość dań i lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje. Nie powinno się pić w trakcie jedzenia, a w ciągu dnia popijać małymi łykami letnią wodę oraz herbatkę z żywokostu. Najlepiej będzie zrezygnować z tłustych potraw oraz wszystkich wymienionych wyżej składników, które mogą rozluźniać zwieracz przełyku. Poza tym dobrym pomysłem będzie unikanie napoi gazowanych (również wody), alkoholu i papierosów. Istotne jest nie tylko to, co jesz, ale też w jaki sposób to robisz. Konieczne jest:
– siedzenie w pozycji wyprostowanej
– dokładne przeżuwanie pokarmu
– unikanie rozmów przy stole i skupianie się na jedzeniu
– ostatni posiłek należy zjeść ok. 3 godzin przed położeniem się do łóżka.
Domowe sposoby na zgagę, to także spanie z nieco podwyższoną głową oraz unikanie schylania się. Pozostałe, niezawodne metody na zgagę znajdziesz poniżej, jednak pamiętaj, że jeśli zgaga pojawia się bardzo często należy koniecznie odwiedzić lekarza.
Pokonaj zgagę szybko, bez odwiedzania apteki
Nasze domowe sposoby na zgagę są łatwe i przede wszystkim jest ich tak wiele, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Oczywiście warto tutaj sięgnąć do medycyny ludowej, która w takich sytuacjach zaleca spożywanie naparów ziołowych. Szczególnie przydatne są takie zioła jak rumianek, mięta, dziurawiec i wspomniany żywokost. Wszystkie z nich działają kojąco na układ pokarmowy i szybko zniwelują nieprzyjemne dolegliwości. Zioła wystarczy zaparzać przez kwadrans i wypić lekko przestudzone. Jeśli nie masz ich w domu, pomocne będzie wypicie herbaty z cytryną, a najlepiej z imbirem – spożyj taką herbatę pół godziny przed posiłkiem (imbir zapobiega rozluźnianiu się zwieracza przełyku). Część lekarzy wskazuje, że zgaga powinna zniknąć, jeśli pół godziny po posiłku będziesz rzuć gumę (naturalnie zwiększa ilość wydzielanej śliny i neutralizuje kwasy w żołądku), oczywiście bez cukru. I na koniec – sposób wprost od naszych babć. Pół łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w szklance wody, szybko i skutecznie pokona zgagę. Nie wolno tylko nadużywać tego sposobu, najlepiej stosować profilaktykę i uważniej podchodzić do jedzenia, żeby uniknąć zgagi.