Nie zawsze masz czas i ochotę na to, by stać w kuchni i przygotowywać babeczki dla całej rodziny, prawda? To zrozumiałe. Czemu jednak masz na tym cierpieć i spędzać wieczór bez babeczki? Na szczęście jest prosty sposób na to, by zbytnio się nie napracować, a jednak cieszyć się smakiem pysznego ciasta czekoladowego.
Babeczka z kubeczka – pysznie i szybko
Aby wilk był syty i owca cała, możesz szybko i bez większego brudzenia sprzętów kuchennych, przygotować sobie babeczkę w kubeczku. Tak – jedna sztuka babeczki w kilka minut. Do tego będziesz jednak potrzebować kilku składników. Niewiele różnią się one od tych, których używasz, piekąc babeczki dla całej rodziny. Inne są jednak proporcje. Do idealnych babeczek z kubeczka potrzebujesz:
- Jednego jajka
- 3 łyżeczek cukru
- 3 łyżek mąki pszennej
- Szczypty proszku do pieczenia
- 3 łyżek kakao
- Dwóch kostek czekolady
- 3 łyżek mleka
- Łyżki oleju
Oprócz tych składników potrzebna będzie Ci także mikrofalówka. To w niej można zrobić szybką babeczkę bez konieczności odpalania piekarnika. Przepis na babeczki czekoladowe, w każdym wydaniu, jest banalnie prosty. Jak zrobić te w kubku, by smakowały doskonale?
Szybkie babeczki z kubeczka
Do babeczki z kubeczka potrzebujesz…dobrego kubka. Powinien być dość wysoki – na około 200 mililitrów płynu. Nie wkładaj do mikrofalówki szklanek z cienkiego szkła. Postaw raczej na ceramikę. Całą masę możesz przygotować w jednym kubku, bez konieczności brudzenia innych naczyń. Zacznij od roztrzepania jajka w kubku, a następnie dodaj do niego mleko i olej oraz cukier. Mieszaj, by cukier się rozpuścił. Teraz czas na resztę suchych składników. Masa powinna być lekko płynna. Na koniec wrzuć do kubka dwie kostki czekolady – możesz je pokroić bądź też wrzucić w całości. Nastaw mikrofalówkę na maksymalną moc i piecz babeczkę przez około 3 minuty. Wiele zależy oczywiście od tego, jaką masz mikrofalówkę. Dlatego najlepszym sposobem na przygotowywanie babeczek w kubeczku jest obserwowanie, jak rośnie ciasto.
Tak przygotowana babeczka będzie smakować równie dobrze co ta, którą zwykle robisz w piekarniku. Jednak bez konieczności brudzenia naczyń czy długiego pieczenia. Po kilku minutach możesz zajadać pyszne ciastko i ewentualnie ostrzyć sobie zęby na drugie.